John West zingt over de macht van het geld in 'Vrienden van Toen'

John West zingt over de macht van het geld in 'Vrienden van Toen'
11-10-2020, 17:25

Waar zijn al die vrienden van toen in godsnaam gebleven?? Dat is de vraag die John West stelt in z’n nieuwe single ‘Vrienden van Toen’. Het is de opvolger van de gigantische zomerknaller ‘Je raakt me zo’ die op Spotify de grens van 1 MILJOEN streams heeft overschreden. Emile Hartkamp en Norus Padidar zijn verantwoordelijk voor de tekst en muziek en John Dirne (White Villa Studios) tekende voor de productie. ‘Vrienden van Toen’ past qua onderwerp perfect in het rijtje ‘De gevierde man’ van Tino Martin en René Froger’s ‘Daar sta je dan’. John laat hiermee de breedte zien waarin hij zich als zanger profileert. Hij bewijst dat hij meer is z’n mars heeft dan alleen foxtrot- of bubbling nummers.

De aanleiding om een rustig lied op te nemen komt eigenlijk door de reacties die John kreeg n.a.v. de ballads die hij zong tijdens z’n theatertour in 2019. ‘Veel fans gaven aan dat ik er over na moest denken om ook rustige nummers op single uit te brengen. Ik dacht altijd dat het m’n ding niet zou zijn. De juiste liedjes en de tijd waarin we nu leven hebben mij overtuigd dat het nu wel het juiste moment is om het te doen. Alle kroegen zitten dicht en m’n agenda is leeg. Bovendien zitten we in de donkere dagen voor kerst. Op deze manier kan ik laten horen wat ik kan.
Daarnaast spreekt het onderwerp mij ook aan.

De meeste liedjes die worden uitgebracht gaan over de liefde. Juist nu zullen veel mensen die financieel aan de grond komen te zitten, ondervinden dat door de macht van het geld vrienden zullen afhaken. Het ging ze dus alleen maar om de poen. Veel vrienden die ik heb, ken ik al uit de tijd dat ik als 18 jarige jongen samen met m’n vader op de Haagse markt stond. We hadden het destijds niet breed en heb van m’n vader geleerd altijd geld achter de hand te houden voor onvoorziene omstandigheden. Duidelijk is dat je in tijden van crisis je echte vrienden leert kennen. Mensen worstelen met veel problemen en het egoïsme viert hoogtij. Op een of andere manier krijgt 'Vrienden van Toen' een extra lading in deze Corona tijd. Mensen verlangen terug naar gezelligheid en tijd doorbrengen met vrienden maar dat zit er dus voorlopig niet in.'

‘Vrienden van Toen’ is één van de liedjes die deel uitmaakt van het project dat John is gestart met Emile Hartkamp en John Dirne. We hebben een reeks van fantastische liedjes opgenomen. Van feestknallers tot de meer gevoelige kant. Het nummer lag al een tijdje op de plank en zou eigenlijk al in een eerder stadium worden uitgebracht. Vanwege de coronacrisis is dat uitgesteld. John is van mening dat Emile met zijn manier van schrijven het publiek recht in het hart weet te raken en melodieen schrijft die je gewoon niet meer uit je hoofd krijgt. Met het modernere producerssausje van John Dirne ontstaat nu iets nieuws. Dat is volgens de zanger, die inmiddels 14 jaar geleden professioneel begon met zingen, de grootste kracht van het team.

John West kijkt ook met een tevreden blik terug op de clipopname door het team van Smartmedia. ‘Ik speel zelf de hoofdrol en dwaal door de binnenstad van ’s Hertogenbosch. Voor de beeldvorming was dit perfect. Omdat alle kroegen toch gesloten waren liep er ook geen publiek. Dat maakt de clip heel bijzonder’.

‘Vrienden van Toen’ is vanaf 13 november 2020 te streamen via de bekende platforms. De clip is te bewonderen op Youtube en de social mediakanalen van John West.circle-minus